Com usar SAGE?

De Sage

Dreceres ràpides: navegació, cerca

El programa SAGE es pot usar localment en qualsevol ordinador de la FME o bé remotament a través de la seva interfície web.

Ús local

Si estem a un ordinador de la FME podem fer un ús local del programa, és a dir, podem fer:

  • Iniciar l'ordinador amb el sistema operatiu: Linux
  • Menú inicio -> Aplicaciones -> Matemáticas -> Sagemath


El primer cop que l'executeu us demanarà que introduïu una contrassenya, que no té massa importància donat que es tracta d'un ordinador local. Aquesta contrassenya serà la de l'usuari "admin", que és la que s'executarà cada cop que torneu a iniciar el SAGE. En acabar aquest procés s'obrirà el navegador web (si el teniu obert s'obrirà una nova pestanya) on ja estareu dins de SAGE a punt per fer-lo servir.

En aquests moments estareu fent servir un compte local que només podreu fer servir des d'aquest ordinador. Si sortiu de SAGE (Sign out) podreu tornar a accedir posant com a Username admin i com a Password la contrasenya que hagueu introduint el primer cop a l'iniciar Sagemath.


Ús via web (a partir d'un compte)

Una altra forma d'accedir a SAGE és a través de la seva versió web, que hi ha instal·lada en aquest servidor https://fourier.upc.es:8000 (la 's' de 'https' és important). Per poder accedir a aquest servidor i usar la versió del SAGE remotament cal que tingueu un compte d'usuari, que és diferent del compte d'usuari genèric de la UPC. Per sol·licitar-lo, envieu un correu-e a l'adreça electrònica lc.fme seguit de arroba i després upc.edu indicant el vostre nom complet i el vostre correu UPC. Un cop us hagin assignat un nom d'usuari i una contrassenya ja hi podreu accedir.

Diferències entre ús local i ús des d'un compte

La diferència principal entre fer l'ús local o des d'un compte no local és que tot allò que facis localment no ho podràs fer servir des d'un altre ordinador, en canvi si ho fas des d'un compte no local pots accedir als arxius creats en SAGE des de qualsevol ordinador (UPC o bé configurat proxy si és de fora de la UPC).


NOTA: Tot i no poder accedir als arxius si es creen des del compte local aquests es poden recuperar i canviar al compte fet des de fourier.upc.es. Això es pot fer descarregant el fitxer que volem transpassar de compte:

- Entrar al fitxer -> (pestanya esquerra superior) File... canviar per Save worksheet to a file -> guardem arxiu a l'ordinador.

- Obrim el compte (no local) de SAGE -> Cliquem Upload que es troba a la pàgina principal (Home) -> Carreguem el fitxer guardat al ordinador.